En af de helt store omkostninger, når man skal starte virksomhed, er desværre oprettelsesgebyret ved åbning af en erhvervskonto i en dansk bank. Man kan komme helt op på 5.000 kroner i oprettelse, hvis man vælger den dyreste løsning, der er på markedet lige nu. Priserne er heller ikke altid lige så gennemskuelige, som vi vil have dem.
I denne artikel fokuseres der på, hvordan får opnår en meget god pris, når du skal have en erhvervskonto til din virksomhed. Når du er færdig med at læse, har du forhåbentlig nok viden til at kunne spare en masse penge.
Den billigste erhvervskonto fås disse steder
Det er ikke nemt at sige, hvor du kan få den billigste erhvervskonto, men vi kan komme meget tæt på. Dette skyldes, at priserne ikke altid er så gennemskuelige, og der kan også være tale om specielle priser til specielle kunder. Nedenstående vil derfor handle om priser, der kendes. Har din ven forhandlet sig frem til en bedre deal nede i banken, så er det selvfølgelig billige for ham – men ikke for resten af befolkningen, da de nok ikke kan få samme tilbud.
Som vi var inde på tidligere, så er der meget store prisforskelle, når det kommer til oprettelsen af erhvervskonti. Tages den billigste bank på det punkt, så skal man af med 0 kroner, hvorimod man i den dyreste skal af med hele 5000 kroner. Forskellen er meget stor, og det kan der være forskellige, ukendte grunde til.
På nuværende tidspunkt findes der faktisk to banker i Danmark, hvor du kan få oprettelsen til 0 kroner. Der er dog selvfølgelig et par ting, man skal være opmærksom på. Lyder det for godt til at være sandt? Ja, men det er ikke for godt til at være sandt, netop på grund af de betingelser, vi kommer ind på nu.
For at få gratis oprettelse igennem den ene bank kræver det, at du har et bestemt regnskabsprogram og et specielt abonnement hos dette regnskabsprogram. De færreste har dog pågældende abonnement. Haves et andet abonnement, kan man få oprettelsen til 1000 kroner. Dette er stadigvæk billigt. Den anden bank tilbyder også gratis oprettelse, men her betaler du altså for hele året frem. For små virksomheder kan det være svært at lægge så mange penge på én gang. Det er jo netop det, der er formålet med at undgå de høje oprettelsesgebyrer. De skal betales nærmest med det samme, og de kan ikke splittes op.
Ønsker du ikke at vælge disse banker, så er der stadigvæk mulighed for at få en billig erhvervskonto. Der findes nemlig banker, der ikke er de billigste, men heller ikke de dyreste. Alternativt kan du også prøve at forhandle med din nuværende bank. Dette kommer til at være fokusområdet i næste afsnit.
Start en forhandling med din nuværende bank
Det kan godt være, at det ikke er komfortabelt for dig at forhandle med andre mennesker, fordi det er jo ikke noget, man gør i Danmark. Det har dog vist sig at være muligt at forhandle sig frem til bedre vilkår eller lavere gebyrer på en erhvervskonto. Måske har du hørt om venner, der har forhandlet sig frem til en bedre rente på deres lån. Hvorfor skulle du ikke kunne gøre det med en erhvervskonto?
Der er selvfølgelig nogle uskrevne regler omkring, hvad du kan forvente. Banken skal anse dig som værende en god kunde – altså en kunde de tjener penge på nu og i fremtiden. Hvis de ikke gør det, så er chancerne for at få rabat eller fjernet oprettelsesgebyret helt, små. Er du speciel kunde i banken, er dine chancer forøgede. Hvis du hedder et eller andet specielt i deres system, så er du nok en “speciel” kunde. Du kan se det som værende bankernes kundeklub.
Har du mange penge stående i banken, en stor aktieportefølje eller mange lån, så er de typisk mere villige til at forhandle end hvis du ikke har. Det er i hvert fald forsøget værd at forhandle med din eksisterende bank, før du kontakter andre.
Du kan også anvende udenlandske banker
Udenlandske banker er en mulighed for danske virksomheder, men det kan være en besværlig proces, hvis denne skal blive til en NemKonto. Intet forhindrer dig i at have en udenlandsk konto til din virksomhed. Hvis du vælger en udenlandsk konto, kan du se frem til endnu bedre (læs: lavere) gebyrer og ingen oprettelse. De store udenlandske banker tager nemlig ikke penge for oprettelsen, og de er typisk meget hurtigere end de danske til at godkende nye kunder – i dette tilfælde virksomheder.
Foretager din virksomhed mange betalinger til udlandet, så er det i hvert fald en god idé at overveje en udenlandsk konto. En bestemt udenlandsk bank eller pengeinstitut tilbyder nemlig, at du kan sende SEPA-overførsler til ekstremt lave gebyrer. I Danmark plejer sådan en betaling at koste 40 eller 50 kroner plus gebyret for at veksle fra kroner til euro. Her kan du dog nøjes med at betale 28 cent og ingen gebyrer for at veksle, hvis du sender fra din euro konto. Du læste rigtigt – du får nemlig konti i forskellige valutaer, så du kan have mange forskellige valutaer liggende på samme tid. Dette er ikke standarden i danske banker lige nu.
Som nævnt i begyndelsen af dette afsnit, kan det blive en udfordring at få en udenlandsk bankkonto som NemKonto. Det betyder dog ikke, at det er umuligt. For at gøre det, skal du hente og udfylde en blanket, som du skal sende til den på blanketten angivne adresse. Herefter går der et par uger, og din NemKonto er skiftet til din udenlandske erhvervskonto. Opretter du en erhvervskonto i Danmark, så bliver denne automatisk din NemKonto.
For visse folk er det besværet værd at få en udenlandsk erhvervskonto, mens for andre det ikke er. Du skal dog huske, at hvis du vil have tilgængelig kundeservice, og hvis denne også skal være på dansk, bør du finde dig en dansk erhvervskonto i stedet for en udenlandsk en.
Denne guide er udarbejdet på baggrund af skribentens erfaringer samt information indsamlet fra forskellige hjemmesider – herunder de nævnte banker og virksomheder. Læs op på de forskellige fordele og ulemper, der er ved de præsenterede muligheder. Der tages forbehold for stavefejl, fejl og andet.